måndag 23 februari 2009

Tänkvärt.

"Ingenting är för människan så svårt att uthärda som ett liv utan uppgifter och mål."
- Blaise Pascal

Denna veckas Tänkvärt handlar om Arbete. I dessa tider av Utbrändhet är det lätt att gå på allt prat om att hitta Balans mellan Arbetet och Fritid. Den person som försöker intala dig att detta är säkerligen bara ute efter ditt eget jobb.

Du får säkert ständigt höra av vänner och familj vikten av en hälsosam inställning till Arbete. Men den mest hälsosamma inställningen måste väl ändå vara strävan efter att få behålla sitt jobb? Slå upp närmaste tidning eller sätt igång TVn och lyssna på rapporterna om Varsel och Finanskris. Titta på ångesten i den varslade Volvoarbetarens ögon. Lägg märke till tåren på den arbetslöses kind. Anser du dig har rätt att gå hem från jobbet bara för att hämta dina barn på dagis i tid? Det värsta som skulle kunna hända är att du ligger på din dödsbädd och tänker att du skulle kunnat jobba mer!

Det enda som kan ge dig framgång här i livet är hårt Arbete. Du kommer inte få något gratis här i livet. Det gäller att kämpa!

Låt mig ta ett exempel som visar på hur långt arbete kan ta dig i livet. Det finns en liten pojke i Indonesien, han heter Gittaf. Gittaf har en dröm i livet, han vill en gång bli miljonär. Varje dag tänker han på sitt livsmål. Beslutsam som han är får han redan vid 8 års ålder anställning vid en fabrik i Indonesien. Gittaf är flittig där han sitter och syr gympaskor. För varje stygn han syr tänker han på sin dröm. Sin miljonärs dröm. Medellönen i skofabrikerna i Indonesien är 1.10 per timme. Gittaf är inte sämre han. Han har flinka små fingrar och klarar av att sy många skor på en dag. Ibland sticker han sig på den vassa nålen, men Gittaf klagar inte. Han får betalt och drömmen om den där millionen hägrar vi horisonten. Han tänker att för varje sula han sätter fast kommer han närmare sin dröm. Gittaf vill inte slösa någon tid på Raster eller Toalettbesök.

Om Gittaf ska nå sitt mål i livet så behöver han jobba 15 timmar per dag, 365 dagar om året i 166 år.

Du ser! Vi kan alla nå våra drömmar bara vi Arbetar hårt!

Inga kommentarer: